
Mgr Patrycja Stępniak
Kurs stacjonarny / Kurs internetowy
Tematyka kursu:
- Czym jest rolnictwo ekologiczne dla konsumenta, a czym dla rolnika/producenta?
/podstawowe informacje na temat rolnictwa ekologicznego, unormowania prawne/
- Rolnictwo ekologiczne w Polsce i Europie na podstawie danych IJHARS.
- Podstawowe zasady obowiązujące w rolnictwie ekologicznym.
/ zobowiązania producenta, nadzór nad produkcją, okres konwersji, program certyfikacji, unormowania prawne stosowanie loga „rolnictwo ekologiczne”,
ŚOR, nawozy i inne środki produkcji dopuszczalne w rolnictwie ekologicznym/
- Jak Zacząć?
/zasady zgłaszania produkcji ekologicznej do jednostki certyfikującej, koszt certyfikacji/
- Korzyści rolniczej produkcji ekologicznej
/ Korzyści z ARIMR, KOWR: płatności ekologiczne, zwroty kosztów kontroli, ceny produktów z certyfikatem [na podstawie danych z lat ubiegłych]
- Gdzie sprzedać produkty z certyfikatem
- Przetwórstwo produktów ekologicznych w gospodarstwie w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego
- Prezentacja usług Ekogwarancji PTRE
/opis firmy, zakres usług, cennik/