
dr Anna Goliszek, certyfikowany trener biznesu
Obsługa klienta w gastronomii
Cel szkolenia
Celem szkolenia jest zdobycie przez uczestników umiejętności profesjonalnej obsługi klienta oraz budowania z nim relacji. Szkolenie skierowane jest do personelu kelnerskiego w różnych typach placówek gastronomicznych, tj. w restauracjach, kawiarniach, pubach, barach i innych lokalach gastronomicznych, a także obsługującego gości na przyjęciach, bankietach, koktajlach i innych imprezach.
Metoda prowadzenia zajęć
Zajęcia prowadzone metodą warsztatową, opartą na aktywizacji uczestników szkolenia poprzez pracę w małych grupach, z zastosowaniem case study, gier psychologicznych, symulacji, dyskusji na forum grupy, indywidualnych zadań oraz mini wykładów
z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej.
W trakcie zajęć, omawiane będą trudności uczestników szkolenia w relacjach
z klientem, uwzględniające potencjał osób biorących udział w szkoleniu a także specyfikę branży.
Plan szkolenia przygotowywany jest indywidualnie dla danej grupy, uwzględniając oczekiwania i potrzeby.
Program szkolenia:
- Odkrywanie mocnych i słabych stron personelu kelnerskiego w obsłudze gości – niezbędne cechy pracownika obsługi klienta.
- Rozpoznawanie typów klientów w gastronomii ze względu na ich potrzeby.
- Dostosowanie strategii obsługi klienta do typu klienta.
- Omówienie strategii obsługi tzw. „trudnego klienta” i przećwiczenie reakcji w sytuacji konfliktowej z klientem.
- Omówienie etapów i zasad obsługi klienta w placówkach gastronomicznych – ćwiczenia z zakresu standardów obsługi klienta.
- Praktyczne wykorzystanie reguł komunikacji werbalnej i niewerbalnej w obsłudze klienta w gastronomii.
- Ćwiczenia z zakresu technik aktywizujących sprzedaż.