
dr hab. Andrzej Sałata
Kurs zielarski
Rośliny źródłem przypraw
- jak uprawiać rośliny przyprawowe
- sposoby uprawy roślin przyprawowych
- kalendarz zbioru roślin
- warsztaty – praktyczny pokaz siewu i sadzenia roślin
Ziołolecznictwo i żywność funkcjonalna
- rośliny wykorzystywane w medycynie
- rośliny jako składniki suplementów diety
- rośliny zielarskie w apteczce domowej i kuchni
Biokosmetyki
- kosmetyki naturalne – rzeczywistość czy marketing
- działanie farmakologiczne surowców zielarskich
Agrotechnika roślin zielarskich dla potrzeb przemysłu farmaceutycznego
- wymagania glebowe i klimatyczne,
- rośliny zielarskie w zmianowaniu
- nawożenie upraw
- zabiegi pielęgnacyjne
- nawadnianie roślin zielarskich
Roślinne antyoksydanty w walce z chorobami cywilizacyjnymi
- Rośliny zielarskie – zapomniane dobro natury
- Grzyby w dietetyce i terapii
- pieczarki (białej i brązowej), boczniaka (ostrygowaty, mikołajkowy), twardziaka (shiitake), zimówki aksamitnotrzonowej
- składniki bioaktywne grzybów uprawowych
Wszystko o uprawie grzybów w ogrodzie
- gatunki grzybów wielkoowocnikowych do uprawy amatorskiej: pieczarka, boczniak, shii-take, pierścieniak uprawny, zimowka aksamitnotrzonowa, łuszczak, polówka
- uprawa grzybów w pomieszczeniach i ogrodzie
- przygotowanie podłoża
- szczepienie podłoża grzybnią
- warunki prowadzenia uprawy grzybów
- właściwości dietetyczne i lecznicze
- trujące substancje grzybów